Holokauszt Budapesten - Vámos Miklós: Dunapest



SzocioIrodalom -
társadalmi kérdések a szociológia és a szépirodalom metszéspontján


Ebben a  rovatunkban egy  szépirodalmi művet, és a hozzá kapcsolódó szociológiai és társadalomtudományi műveket mutatjuk be.

A szépirodalmi mű: Vámos Miklós: Dunapest 

Két ház áll egymás mellett a Duna partján a Pozsonyi úton. Kik építették ezt a két házat, ki laktak benne és mi történt a Duna-parton a vészkorszakban és a rendszerváltás után? Utazás a Duna-part körül a történelem segítségével. A könyvben megismerjük két barát és két barátnővé váló nő sorsát, és betekinthetünk a nyilas uralom legsötétebb napjaiba.

Ki élte túl a vészkorszakot és ki lelte halálát a Duna partján? Hogyan folytatódik a múlt a fiatalabb generáció emlékében és milyen tanulságokra figyelmeztet? Hogyan él tovább az antiszemitizmus szinte észrevétlenül? A könyv emléket állít Carl Lutz svájci és a tragikus sorsú Raoul Wallenberg svéd diplomata embermentő tevékenységének is. 

„Hogyan lesznek képesek itt élni az emberek a háború után, együtt a gyilkosok és az áldozatok, a nyilasok és a zsidók… meg a rokonaik… utódaik… barátaik… ismerőseik… megszakad a szív… elborul az elme… kapitulál az idegrendszer.”


Kapcsolódó szociológiai művek:

Szerk: Szász Anna Lujza-Zombory Máté: A transznacionális politika és a holokauszt emlékezettörténete 

A könyv a holokauszt emlékezetének többféle aspektusát vizsgálja. Bemutatja a  holokauszt és a média kapcsolatát, a holokauszt mint trauma jelenségét, a holokausztról készült fotók szerepét, és az építészet és a holokauszt kapcsolatát, valamint az európai zsidóság pusztulására adott háború utáni reakciókat.


Szerk: Randolph L. Braham: Tanulmányok a holokausztról

A jelenleg 11 kötetes könyvsorozat alapmű a holokauszt iránt érdeklődők számára. A holokauszt nemzetközi bemutatásán túl (wannseei konferencia, Eichmann-per) megmutatja a koncentrációs táborok (Auschwitz, Bergen-Belsen) mindennapi életét, a vidéki (dési, máramarosi, ecsédi, Csík vármegyei, gyöngyösi, kiskunmajsai stb.) kisközösségek és a holokauszt kapcsolatát, a holokauszt és a sajtó, valamint a holokauszt és az irodalom összefüggéseit is. 




Zygmunt Bauman: A modernitás és a holokauszt 

 A könyv azt vizsgálja, hogy a holokauszt nem csupán a zsidóság problémája, hanem a kultúra és a civilizáció egyik válságtünete. Ennek keretében foglalkozik a rasszizmus, az előítélet és a fajgyűlölet bemutatásával, a holokauszt és a bürokrácia kapcsolatának ismertetésével, és az engedelmesség pszichológiai vizsgálatával és az erkölcsi felelősség kérdésével is. 


További olvasnivalók:

Interjú Vámos Miklóssal:

A magyar foglyok levelei Auschwitzból:

Könyv a holokauszt áldozatainak emléknapjáról:

Könyv a Fasizmus értelmezéseiről:

Előadás és virtuális séta az Auschwitz-Birkenauban működő koncentrációs táborról:


Megjegyzések