Színház és társadalom - Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

SzocioIrodalom -
társadalmi kérdések a szociológia és a szépirodalom metszéspontján


Ebben a rovatunkban egy szépirodalmi művet és a hozzá kapcsolódó szociológiai és társadalomtudományi köteteket mutatjuk be.

A szépirodalmi mű: Margaret Atwood: Boszorkánymagzat

Felix Phillipset a Makeshiweg Fesztivál művészeti vezetőjét váratlanul és aljas módon kirúgják állásából. Az elkeseredett rendező visszavonul a világtól és éveket tölt egy rossz állapotú házikóban. Hirtelen különös álláshirdetésre bukkan, a Fletcher Büntetés-végrehajtási Intézet keres irodalomtanárt olvasásfejlesztő programjához. Álnéven jelentkezik az állásra. Miután már több Shakespeare darabot megrendezett a foglyokkal A vihar című darabot veszi elő. Közben megtudja, hogy két fő ellensége –két magas rangú politikus- is meglátogatja az előadást. Hirtelen furcsa kérésekkel fordul színészeihez… A nagyhatalmú vendégek megérkeznek a börtönbe és különös bosszúhadjárat veszi kezdetét….

„Korlátozta, hogyan lehet káromkodni a tanórán. A diákok választhatták a káromkodásokat, de kizárólag abból a színdarabból, amelyikről tanultak. Ezt egyrészt szerették a diákok, másrészt Felix azt is elérte vele, hogy figyelmesen olvassák a szöveget. Versenyeztek is: a nem megfelelő káromkodás használata pontlevonással járt. Például amikor a Macbethről tanultak, mondhatták, hogy Pokolban égj szénné, tejképű rongy!”

A könyv a Hogarth Press Shakespeare újra című sorozatának a része, melyben élő klasszikus írók dolgozzák fel Shakespeare egy-egy drámáját. A sorozat további magyarul megjelent kötetei: Jo Nesbo: Macbeth, Anne Tyler: Az ecetlány (A makrancos hölgy feldolgozása), Howard Jacobson: Shylock a nevem (A velencei kalmár feldolgozása) és Jeanette Winterson: Az időszakadék (a Téli rege feldolgozása).


Szakirodalmi művek:

Szerk: Deres Kornélia és Herczog Noémi: Színház és társadalom

A kötetben színháztörténészek, rendezők, színészek, dramaturgok, szociológusok és drámatanárok, szociológusok és segítő szakemberek elemzik a színház közösségformáló szerepét. A könyv bemutatja a színház büntetés-végrehajtási intézményekben megfigyelhető reintegrációs szerepét is. 





Szerk: Horváth Kata: Új néző: társadalmi színházi kísérlet Magyarországon

A kötetben a 2010 augusztusában  az AnBlokk, Káva és Krétakör által Ároktőn és Szomolyán létrehozott színházi előadások helyi társadalomra gyakorolt hatásáról lehet tájékozódni. A könyv alapkérdése a helyi társadalom problémáinak felmutatása a színházi előadások által. A könyv kitér az Új Néző Program nemzetközi  hatásaira is.




Szerk: Lengyel György: Színház és diktatúra a 20. Században

A könyv részletes kitekintést nyújt az elnyomó rendszerek és a színházművészet kapcsolatáról. Kitér az olasz és német és francia színházak valamint a  fasizmus, a spanyol színház és a Franco-korszak,  az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság és az amerikai színházművészet kapcsolatára. Bemutatja az észt, litván, lett, cseh, szlovák, lengyel és skandináv intézmények működését is. 
 



Szerk: Demcsák Katalin-Imre Zoltán: Színház és szociológia határán

A könyv vizsgálja a színházszociológia kialakulásának és fejlődésének kérdéseit és problémáit, a színház és a társadalmi környezet kapcsolatát és drámaírásra valamint a nézőre gyakorolt hatását. Ennek kapcsán vizsgálja a közönség-felmérések és a befogadás-kutatások szerepét is. 




Gabnai Katalin: Drámajátékok : bevezetés a drámapedagógiába

A könyv a színház pedagógiában betöltött szerepét vizsgálja. A népszerűbb drámajátékok részletes bemutatásán túl, hangsúlyozza a színházi művek készségfejlesztő- az emlékezetet felidéző, fantáziát megmozgató,  az érzékszervi,  koncentrációs és kommunikációs képességek működésére ható- szerepét. Kitér a mesék szerepének fontosságára is. 


További olvasnivaló és érdekességek:

Könyvismertetés a Színház és szociológia határán című kötetről

Könyvismertetés Imre Zoltán - Ring Orsolya: Szigorúan titkos című magyar színházpolitikáról szóló kötetéről

Cikk a drámapedagógia helyzetéről

Blog bejegyzés a börtön és hajléktalanszínházak integrációs szerepéről

Cikk a színészek és a zenészek helyzetéről a járvány időszakában



Megjegyzések