Marjai Kamilla - Tóth András: Vízből katicát? Hozzátartozói jelenlét a függőségben

 - Friss magyar szakkönyv ajánló -




Mit jelent a függőség és hogyan kezelhető a hétköznapi életben? Hogyan élik meg a hozzátartozók rokonuk vagy ismerősük szenvedélybetegségét? Milyen kockázata van a függőséggel szenvedő személy életébe való túlzott bevonódásnak?

Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Marjai Kamilla és Tóth András: Vízből katicát? Hozzátartozói jelenlét a függőségben című kötete.

A könyv részletesen elemzi a függőséggel küzdő személy és hozzátartozója közötti kapcsolat problémás pontjait az alkoholizmus és a játékszenvedély kapcsán. Először Eric Berne ún. alkoholista játszma elméletét vizsgálja meg, amiben miközben a függő növeli az alkoholfogyasztást, a hozzátartozó látszólag ez ellen küzd, de valóságban rejtett nyereségekhez jut a helyzetből (pl. fontosság- és hatalomérzethez, valamint az intimitás elkerüléséhez). Ezután a hozzátartozó tévhitekről esik szó, ilyen például, hogy minden terhet a hozzátartozónak kell vállalnia és mindig, minden körülmények között, a végsőkig ki kell tartani a függő személy mellett, hogy a hozzátartozó érzései nem számítanak. Ezek a hiedelmek azért is veszélyesek, mert a hozzátartozó testi és lelki szenvedéseit növelhetik, és az ő életét a függő személy aktuális - jobb vagy rosszabb - állapotához kötik.


A függőség kapcsán megemlíthetjük a nagyobb mennyiségű szer fokozott használatát, a sikertelen csökkentésre irányuló kísérleteket, a függőségre fordított jelentős időmennyiséget, az elvonási tünetek megjelenését és a hétköznapi kötelezettségek hanyagolását. A függőség a gondolkodásban és a viselkedésben is megnyilvánulhat, a tagadás és kifogáskeresés, a pillanatnyi cselekvések előtérbe kerülése, az általánosító, érzelmileg eltávolító beszédmód, a fekete-fehér gondolkodás formájában.A kötet a szülő-gyerek kapcsolat kapcsán hangsúlyozza, hogy a gyerek túlféltése később visszaüthet és függőségbe torkollhat, a szülőnek az elég jó anya szerepére, vagyis a gyerek igényeit figyelembe vevő, de őt autonómiára nevelő és az élet veszélyeire figyelmeztető nevelési módszerre kell törekednie. Függőségben szenvedő szülő esetén pedig a szülői minta szerepe és a hierarchikus kapcsolat miatt kerülhet rendkívül nehéz helyzetbe a gyerek. A kötet megvizsgálja az ilyenkor alkalmazott gyermeki szerepeket, az iskolában és otthon is kiváló teljesítményt nyújtó hős szerepét, a problémás fekete bárányét, az észrevétlenségével segíteni akaró, konfliktuskerülő és a gyerekkorról lemondó elveszett gyerekét, valamint a családi gondokat személyes bájával és kedvességével feledtetni akaró bohócét. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a környezet tudatosítsa a gyerek felé, nem ő tehet az otthoni gondokról, és a gyereknek legyen egy családtól független privát tere, ahol a gyerekkori barátságokat, játékokat és a tanulás feladatát is szabadon átélheti. A függők felnőtt gyerekeinél pedig nagyon gyakori egyfajta áldozat szerepben sodródás és bántalmazó kapcsolatban élés a csökkent önértékelés miatt.

Párkapcsolatok esetében az egészséges kapcsolati dinamika –adás és kapás egyensúlya- felborulása figyelhető meg, amint a függő szinte kivonul a családból, elérhetetlenné válik és minden terhet társára hárít. 

Testvérek esetében az egészséges testvérnél pedig jelentkezik egy bűntudat amiatt, hogy neki jobb élete van, mint függő testvérének.

Nagyon érdekes a főnökök reakciója függő alkalmazottuk kapcsán. A függőséggel küszködő személy sokszor szélsőségesen viselkedik munkahelyi környezetben, egyszer 120%-ot nyújt, máskor szinte semmit. Ilyenkor a főnök a jó teljesítményt látja csak, amivel saját megértő és megmentő szerepét hangsúlyozza és szimbolikus hatalmát növeli beosztottja felett.

A segítő szakmákban dolgozók esetében pedig nagy veszély a munka és magánélet összemosódása, a függő életébe való túlzott bevonódás és a kiégés kockázata.

A kötet végén az egyéni és csoportos pszichoterápiával foglalkozó szervezetek és önsegítő csoportok nevét, valamint a függő személyekkel és családtagjaikkal készített interjúkat találunk.


További olvasnivalók és érdekességek:

Bejegyzés Eric Berne alkoholista játszmájáról

Cikk a függők és rokonaik kapcsolatának problémáiról

Statisztikai adatok a szenvedélybetegségekről

Cikk a játékszenvedélyről

Cikk a szenvedélybeteg szülők gyerekeiről




 

 

 

 


Megjegyzések