Egyedülálló nők a társadalomban - Kosztolányi Dezső: Pacsirta


SzocioIrodalom -
társadalmi kérdések a szociológia és a szépirodalom metszéspontján





Pacsirta nem egy vidám, dalos kedvű kis madár, hanem egy csúnyácska, öregedő lány, akik a szüleivel lakik, és aki felett észrevétlenül szálltak el az évek. A szülők védik, óvják mindentől, Pacsirta pedig egyre görcsösebben ragaszkodik hozzájuk. Egy nap azonban Pacsirta elutazik, látszólag rokonlátogatásra indul, valójában a szülei reménykednek, hogy összejön a rokonokkal jó kapcsolatban álló ispánnal…  A szülő eleinte szomorkodnak, aztán kinyílik előttük a világ: vendéglőbe járnak, a barátaikkal találkoznak, színházba mennek, sőt Vajkay Ákos, az apa még a kaszinóba is ellátogat, ahol újra kártyázni és inni kezd…  Ez az éjszaka kegyetlen felismeréseket tartogat…  De mi lesz, ha Pacsirta visszajön?

„Nemcsak csúnya volt most, hanem hervadt, öreg, igazi vénlány. 
Csak a napernyő rózsás fényözönében, ebben a majdnem színpadi világításban derült ez ki egészen. Mint hernyó a rózsabokor alatt, gondolta.”

A könyvből 1963-ban Ranódy László készített filmet Páger Antal és Tolnay Klári főszereplésével. Alakításáért Páger Antal Cannesban 1964-ben a legjobb férfi főszereplő díját nyerte el.
2021-ben Paczolay Béla készített tévéfilmet a könyvből Péteri Lilla, Rancsó Dezső és Bede-Fazekas Anna főszereplésével. A film 2022 januárjában a Los Angeles Film Awardon a legjobb dráma díját nyerte el.

Kapcsolódó szakirodalmi művek:


A könyv az egyedülálló nők helyzetén keresztül vizsgálja a tradicionális családmodell (férj-gyerek) átalakulását, a válások számának növekedését és az internet hatását a párkeresésre. 


A kötet átfogó képet ad az egyedülállók újabb generációjáról a szinglikről, a munka és a magánélet összeegyeztetésén, a gyermekvállalás és párkeresés témáján, és a jómódú fiatalok életmódján keresztül. Kitér az agglegény/vénlány és a szingli szó jelentésének különbségeire is. 







Philip G. Zimbardo - Nikita D. Coulombe: Nincs kapcsolat: hová lettek a férfiak?

A könyv a férfiak oldaláról vizsgálja az egyedülállók jelenségét. Amellett érvel, hogy a technikai változások, az iskolarendszer hiányosságai és az apa nélküli családok együttesen okozzák a férfiak párkapcsolati kudarcait. Emellett kitér a férfiak életében problémás elhízás, pornó és gyógyszer, valamint kábítószer-fogyasztás kérdésére is.


Megjegyzések