Fogyatékosság és társadalom - Doris Lessing: Az ötödik gyerek

 

SzocioIrodalom -
társadalmi kérdések a szociológia és a szépirodalom metszéspontján


Ebben a rovatunkban egy szépirodalmi művet és a hozzá kapcsolódó szociológiai és társadalomtudományi könyveket mutatjuk be.


A szépirodalmi mű: Doris Lessing: Az ötödik gyerek

David és Harriet ifjú házasok. Boldogok, hogy egymásra találtak és rögtön elhatározzák, nagy családot akarnak, sok gyerekkel. Először még minden jól megy, sorra érkeznek is a gyerekek. Ám Harriet egyre fáradtabb, és a rokonságból is figyelmeztetik, talán egy kissé le kéne állni a család gyarapításával. Az ötödik gyereknél, Bennél azonban minden felborul. A kisfiú súlyos magatartási zavarokat mutat, dühkitörései, agresszív magatartása már a többieket veszélyezteti. David súlyos lépésre szánja el magát, de Harriet szembeszáll vele, úgy érzi, nem hagyhatja cserben a fiát. Vajon be tud-e illeszkedni valaha is Ben a társadalomba?

„– Ez egy hiperaktív gyerek, azt hiszem mostanában így nevezik őket – mondta a régimódi Brett doktor. Harriet azért járt hozzá, mert régimódi volt.

A doktor végül is egyenesen Harriet szemébe nézett:

– Mit akar tőlem, mit csináljak, Harriet? Szedáljuk? Ellene vagyok.

Harriet azt kiáltotta magában, hogy igen, igen, éppen ez az, amit akarok, de hangosan azt mondta:

– Természetesen nem.”


Szakirodalmi művek:

Váróczy Viktória-Tiszai Luca: A média mint lehetőség a fogyatékos emberek társadalmi befogadásában

A könyv a média szerepét vizsgálja fogyatékosok elfogadásában, vagy a velük kapcsolatos előítéletek felerősítésében, továbbá bemutatja a fogyatékosokkal foglalkozó filmek karakterábrázolását is,amely a szuperhősöktől a hétköznapi emberek megmutatásán keresztül valósulhat meg.



Temple Grandin-Tony Atwood: Autizmus karantén idején: Szakértők tanácsai a COVID-19 járvány idejére

A könyv a 2020-ban kezdődött világjárvány idejére ad tanácsokat és tippeket a szülőknek és oktatóknak az autizmussal élő gyerekek bezártsággal kapcsolatos szocializáció és oktatási problémáinak kezelésére. A kötet az amerikai helyzetre fókuszál 39 felkért szakértő írásainak segítségével.




Dan Goodley: Fogyatékosságtudomány: Interdiszciplináris bevezető

A könyv sokféle szempontból vizsgálja a fogyatékosság kérdését. Kitér a fogyatékossággal kapcsolatos kutatások legfontosabb kérdéseire, a legfontosabb szociológiai elméletek bemutatására, a fogyatékos emberek személyiségének jellemzőire, a fogyatékosok és a társadalmi osztály, faj, szexualitás kapcsolatára, a sérült emberek jogi, oktatási, munkavállalási lehetőségeire.


Tóth Erika Katalin: Akadálymentes élet: kerekes székesek Magyarországon

A szerző a kerekes székben élők mindennapjait vizsgálja. Bemutatja az akadálymentesítés során felmerülő akadályokat, a fogyatékosok jogainak érvényesülését, az egészségügyi szolgáltatásokhoz és munkahelyekhez való hozzáférés problémáját.

 



További olvasnivaló és érdekességek:

Cikk a társadalmi integráció és a fogyatékosság kapcsolatáról

Cikk az iskolai integráció és a fogyatékosság kapcsolatáról

Ismertető a híres fogyatékos emberekről

Cikk a fogyatékos emberek életminőségéről

Cikk a fogyatékosok foglalkoztatásáról

Cikk a fogyatékosok párkapcsolatáról és gyermekvállalásáról





Megjegyzések