A hajléktalanságról - Kerékgyártó István: Rükverc


SzocioIrodalom -

Társadalmi kérdések a szociológia és az irodalom metszéspontján


A szépirodalmi mű: Kerékgyártó István: Rükverc


Egy meztelen, alkoholtól bűzlő férfi hullát találnak az egyik budapesti parkban. Ki volt ő, akit hajléktalan társai Sántának hívtak, lecsúszása előtt pedig Vidra Zsoltnak neveztek? Különös visszaszámlálás indul, megismerjük Vidra Zsolt életét a hajléktalan korszakától kezdve, az éjszakai portás, kocsikísérő és pincér szerepén át az ifjúságáig és végül a gyerekkoráig.  Hol csúszott félre Vidra Zsolt élete és milyen döntései és események sodorták a hajléktalanság és a teljes nincstelenség pusztító örvényébe?

 


„Te vagy az, Joli? – kérdezte a férfi.

Az asszony hosszasan nézte a csavargó fehér, borzas haját, cserepes ajkát, a szürke télikabát derekára csavart bordó sálat, a csoszogástól ferdére koptatott koszos edzőcipőt. Megrémült.

– Apa?
– Én vagyok az, Joli – derült föl a férfi. – Tudom, tudom, egy kicsit megváltoztam. Hát persze, hogy én vagyok, az apád – mondta megkönnyebbülve.
– Hogy nézel ki? – szaladt ki az asszony száján, amit azonnal megbánt.


Nem kellett volna, gondolta. Aki így néz ki, azt meg kellene fürdetni, arra rendes ruhát kellene adni. És nyomban tudta, hogy ő ezt nem teszi meg. Hiába az apja, ő már nem tehet semmit érte. Tizennégy éves volt, amikor otthagyta őket. Hogy miért, soha nem tudta meg, az anyja nem mondta neki. Nyilván az apja volt a hibás, tűnődött, ahogy fürkészte az ajtóban álló csavargót. Kurvázott, ivott, mit tudja ő. Nyolc éve nem hallott róla. Hát tényleg, mit képzel?! Volt egy élete, amiből ő kilépett. Most meg van egy mostani élete, amibe csak így becsönget.”

 

Kapcsolódó szakirodalmi művek:

Kozma Lilla Rita: Utcamesék: történetek a hajléktalanságról

A könyv a hajléktalanok életén és történetein keresztül mutatja meg az otthon nélküli lét kiszolgáltatottságát és reménytelenségét. A köteten keresztül betekinthetünk a hajléktalanok  mindennapjaiba és a hajléktalan ellátás nehézségeibe is.

 





Udvarhelyi Éva Tessza: Az igazság az utcán hever: válaszok a magyarországi lakhatási válságra


A könyv a hazai szegénységet és a lakhatási válságot vizsgálja az állami lakáspolitika és a hajléktalanság kezelése, a civil társadalom erőfeszítése és a kriminalizálódás kapcsán. A kötet áttekintést nyújt a szegénység és a hajléktalanság megítélésének 19. század közepétől 20. század végéig tartó periódusáról is.

 



Molnár Gábor: A hajléktalanok lelki állapota


A könyv bemutatja a hajléktalan emberek lelki problémáit és azok fő kiváltó okait, a szegénység és az egészség összefüggéseit, valamint a hajléktalanság és a depresszió, az elmebetegség és alkoholfogyasztás kapcsolatát. Kiemelten foglalkozik a hajléktalanok művészetével és alkotásuk bemutatásával, valamint az őket segítő orvosok és szociális munkások helyzetének elemzésével is.

 



Szerk: Győri Péter-Vida Judith: Változó és változatlan arcú hajléktalanság  

A kötet bemutatja a budapesti és vidéki hajléktalanok helyzetét, demográfiai jellemzőit, iskolai végzettségét, egészségi állapotát, jövedelmi adatait és foglalkoztatási esélyeit valamint a hajléktalanná válás okait. Külön kitér a cigány származású hajléktalanok boldogulásának kérdésére is.

 


Albert Fruzsina-Dávid Beáta: Ha elszakad a háló. A hajléktalanság kapcsolathálózati megközelítésben

A könyv a hajléktalanok kapcsolatrendszerét, lakás- és tulajdonviszonyait, valamint a hajléktalansághoz vezető út kockázati tényezőit, a betegség, és szenvedélybetegség, a cigány és állami gondozott származás, valamint a munkanélküliség és a hajléktalanság kapcsolatát vizsgálja. A kötet több mint 2000 interjú felhasználásával készült.





További olvasnivalók és érdekességek:

Könyv a hajléktalanságról

Cikk a hajléktalanok és a hajléktalan-ellátás helyzetéről

Cikk a hajléktalanok szociális juttatásairól

Cikk a hajléktalanok szocializmusban betöltött szerepéről

Cikk a hajléktalanná válás okairól

Cikk a hajléktalanok társas kapcsolatairól


Megjegyzések